zaterdag 7 september 2019

Jam maken en verrassingsmenu´s uit de voorraad

Vorige week zaterdag had ik nog een partijtje aardbeien tegen een zacht prijsje toegeschoven gekregen. Al vroeg in de morgen werden er 14 kistjes op de stoep gezet! Heerlijke Hollandse aardbeien van de koude grond. Goed rijp, maar nog zonder schimmel (gelukkig!) en lekker groot (nog gelukkiger :-).

Omdat Henk die dag zijn verjaardag vierde, kwamen er veel mensen over de vloer en kon ik dus fijn bakjes aardbeien uitdelen. Zo raakte ik alvast een beginnetje kwijt. Verder heb ik tussen de bedrijven door al die kilo´s aardbeien schoongemaakt en in zakken van anderhalve kilo gedaan. Af en toe was er iemand, die ook een poosje een mesje hanteerde en zo kreeg ik die partij bijna ongemerkt schoon.

´s Avonds gingen de zakken schoongemaakte en afgewogen aardbeien bij mijn broer de vriezer in, zodat ik ergens deze week er jam van kon koken.

Die jamkokerij was donderdagavond en vrijdag overdag. Binnen 24 uur maakte ik meer dan 250 potjes. Ik verwerkte er meteen een kistje rabarber door, wat ook zomaar kwam binnen geschoven. Nu heb ik een fijne voorraad aardbeienjam en een voorraad aardbei-rabarberjam. Heerlijk! Het rook hier zoooo lekker! Maar op het laatst wás ik bijna een aardbei!







En toen de groenteboer vrijdag belde, dat ze nog weer een partijtje aardbeien voor me in de aanbieding had, heb ik toch maar vriendelijk bedankt. Dit was toch echt de laatste grote keukenklus. Nog anderhalve week en dan is de sleuteloverdracht en gaan we het druk krijgen met het project ´verbouwen en verhuizen´. Mijn weckketel én mijn droogapparaat staan al in de opslag, zodat ik niet per ongeluk in de verleiding kom tóch weer een partijtje van het één of ander aan te nemen om te verwerken :-).

Waar ik wel mee verder ga, is het project ´Back to basic´. Dat duurt de hele maand september. Ik geef zo min mogelijk uit aan boodschappen en leef deze maand vooral uit de voorraad. Dat vergt planning, kost tijd en vraagt creativiteit. Maar ik geniet ervan.

Ook de afgelopen dagen toverde ik weer van alles op tafel, wat ik maakte met wat ik in huis had. Ik bakte natuurlijk brood, zoals ik altijd doe. Maar in plaats van gewoon bruin brood, maak ik restjes op, die nog over waren van de broodbakworkshops van het voorjaar. Voor de workshops bak ik altijd een aantal voorbeeldbroden van allerlei mixen. Nu stonden er nog verschillende aangebroken zakken in de bijkeukenkast. Maria vond ze, toen ze de bijkeuken opruimde en zette ze allemaal bij elkaar. Nu maak ik steeds iets op.

Een klein Waldhornbroodje

Donker en voedzaam brood is dat
Ik maakte witbrood in een sloffenvorm
en bestreek het met een tijgerbroodpapje

Het tijgerbrood werd niet moeders mooiste
maar
was wel erg lekker :-)
Vanmorgen bakte ik krentenbrood in de wonderpan.
Voor zondag.
Maar het heeft de zondag niet gehaald.
Althans, de helft is al verorberd...


Een 13-granen brood en een Vierwindenbrood.
De keuze is reuze
Donderdagavond aten we courgettesoep met tosti´s. Voor de courgettesoep trok ik eerst bouillon van een stuk soepkip, wat volgens mij ook al minstens een jaar in de vriezer lag. De kip ging trouwens niet in de soep. Die heb ik apart gehouden om er kipkerrie-salade van te maken voor op brood.

In de courgettesoep verdween ook een restje aardappelkruim (er hoeft niets weggegooid te worden!), een bakje bladselderij (al over de datum). De aardappelkruim diende om de soep wat te binden. Het was verder een simpele soep met uien, knoflook, kurkuma, kerrie en peper. De tosti´s, die we bij de soep aten, was een mooie manier om van enigszins oudbakken brood af te komen.







Voor gisteren stond er Mexicaanse bonenschotel op het menu. Ik had nog een zakje gedroogde bonenmix. Dat kocht ik een paar maanden geleden op de markt. Ik zag nu, dat de bonen al over de datum waren. Maar dat geeft natuurlijk niet. Ik heb ze wel lang laten weken: 24 uur. Ik kookte de bonen ´s morgens na het ontbijt in het weekwater en na 5 minuten zette ik de pan in de Hooimadam. Aan het eind van de middag waren de bonen gaar en voegde ik er een blik tomatenblokjes, een blik maïs, gebakken uien, geruld gehakt, zout en sambal aan toe. Ik kookte een pannetje zilvervliesrijst en vond ook nog een pak wraps in de voorraadkast en een komkommer in de groentenla van de koelkast. Die gingen er meteen ook bij. Lekker! Als toetje kookte ik vruchtengriesmeel van een pakje, wat al maanden over de datum was.





Het ruimt allemaal lekker op!

Ik hoefde deze week niet veel te kopen. En wat ik kocht, was allemaal in de aanbieding of afgeprijsd. Ik ging trouwens voor het eerst de mist in met de 35% kortingssticker van Albert Heijn. Ik wilde deze week mijn vlees-voorraadje een beetje aanvullen. Ik bestel dan meestal vlees bij mijn broer. Maar dan neem ik altijd in één keer een wat grotere voorraad. Anders is het voor hem de moeite niet om voor me klaar te maken (vind ik dan). Omdat ik niet zoveel ruimte in de vriezer heb voor een grote(re) portie vlees, dacht ik mijn voorraad aan te vullen met wat afgeprijsd vlees uit de supermarkt. Gisteren zag ik kippenpoten met de bekende kortingssticker. Ik nam twee verpakkingen mee en wilde die thuis in kleinere porties verpakken voor in de vriezer. Maar toen ik de bakken opendeed, stonk het vlees een uur in de wind. BAH!!! Ik ben meteen terug gegaan naar de winkel. Bij de servicebalie gingen ze zowat over hun nek. Ik kreeg uiteraard mijn geld terug, maar mocht ook nog een bosje bloemen uitzoeken. En van de hulpvaardige baliemedewerkster kreeg ik cleaner aangeboden om mijn handen te reinigen. Het werd echt heel goed opgelost!

Al met al gaf ik deze week uit aan boodschappen:
maandag 14,40
vrijdag 66,27
zaterdag 3,85
Totaal: 84,52

Er zaten behoorlijk wat voorraad-dingen bij: 48 rollen toiletpapier, 4 pakjes mentosrollen, 4 flessen limonadesiroop, 4 pakken volkoren pasta, 8 pondspakken koffie, 2 pakken vaatwasserzout, 2 6-packs radler.