maandag 30 september 2019

De maand afsluiten

September was mijn back-to-basic-maand. Na een rommelige zomerperiode van hard werken (de Fair!) en juist lummelen (onze kampeervakantie), had ik behoefte aan een zuinige periode. Een periode van structuur in de huishouduitgaven. Een periode van ´doen met wat er is´. Een periode van geld overhouden voor andere dingen, door met weinig/minder genoegen te nemen. Het was fijn om zo weer terug te komen in de lifestyle, waar ik van hou en die ik ´eenvoudig leven´ noem.

Deze maand heb ik de huishoudelijke uitgaven strak bijgehouden. Normaal gesproken ben ik daar geen fan van. Ik heb dan het gevoel, dat ik erg met geld bezig ben: cijfertjes, plussen, minnen, budgetten, inschattingen, tegenvallers, meevallers. Allemaal goed en wel: ik vind het maar een krampachtig gebeuren en het past gewoon niet zo bij me.

Toch is het wel goed om het één en ander nu zwart op wit te hebben en eigenlijk zonder dat ik er nu echt mee bezig ben geweest. Ik denk er daarom over om, zomaar voor de aardigheid, nog even verder te gaan met noteren, hoeveel ik waar aan uitgeef. Of ik dat ook op m´n blog blijf delen, weet ik nog niet.

Maar goed. Eerst maar eens de cijfertjes van de maand september. Van drie weken was alles al vastgelegd. Rest me nog de laatste week plus deze laatste dag:

Maandag
Groentenkraam markt: 6,00 (kleine hoeveelheid restanten)
Lidl: 22,10 (2 rollen vuilniszakken, 9 pakjes roomboter, 1 kilo sperziebonen, 1 kilo wortels, 1 fles vloeibare margarine)

Dinsdag
Aardappelkraam 18,00 (10 kilo patatbonken, 15 kilo eigenheimers)

Donderdag
Lidl: 12,30 (jodekoeken, suikerklontjes, koffiecreamer, suikerwafels, 2 zakken koffiepads -> allemaal spullen voor in ons klushuis; eieren, 3 preien)

Vrijdag
Albert Heijn: 10,50 (eieren ->er wordt veel gebakken!; pakje bacon, 1 flesjes brouwers o,o ->uitproberen; sixpack flesjes grolsch radler -> aanbieding; 2 2-liter melk)

Maandag
Albert Heijn: 4,65  (2 2-liter melk; -> Koos eet momenteel gepofte granen in melk als ontbijt; 1 pak blanke vla, 2 af te bakken stokbroden)
Groentenkraam markt: 12,50 (restanten, fijn van alles wat!)

Totaal: 86,05

Het totaal van de hele maand september:
84,52 week 1
106,29 week 2
255,87 week 3
86,05 de rest van de maand
Totaal: 532,73
Dit zijn de gewone huishoudelijke uitgaven, zoals eten en drinken, maar ook de nodige non-food zoals toiletpapier, zelfmedicatie enzovoorts.
Aan kleding werd uitgegeven: 65,00 aan schoenen voor Jan en een vest voor Henk. Dat zal DV volgende maand wel meer zijn!
Aan kado´s werd uitgegeven: 20,00. Dat is extreem weinig, maar komt, omdat ik kadobonnen heb ingezet. Ook dat vond ik vallen onder ´doen met wat er is´. En ook dat zal in oktober heel wat meer zijn.

Tot zo ver de cijfertjes.

We hebben weer dagen achter de rug met allerlei soorten drukte. Met een lach en een traan. Met allerlei ballen :-). Met allerlei keuzes, die gemaakt moesten worden.

Vandaag is Koos voor het laatst voor controle geweest bij de chirurg. Zijn sleutelbeen is keurig genezen en vanaf morgen mag hij weer gaan werken. Uiteraard is het niet de bedoeling dat hij dan meteen met banden van 30 kilo gaat smijten (hij is stratenmaker). Maar hij mag voorzichtig aan beginnen. Fijn!!! Wat is alles goed afgelopen! Dat was een lach.

Vrijdag was het meer een traan. Een lieve vrouw uit onze gemeente werd begraven. Wij zijn ´s zondags vaak haar kerktaxi geweest. Net zo lang, tot het niet meer ging. Op een zondag zei ze tegen me: ¨´k Geloof, dat het de leste keer is geweest. Het gaat niet meer.¨ En dat is inderdaad ook de laatste keer geweest. Wij hielden van haar. Ze is zelfs een keer bij ons aan het kerstdiner aangeschoven. Ze vond het heerlijk, al die kinderen en de reuring van ons grote gezin. Nu is ze er niet meer. Toen we na de rouwdienst de begraafplaats op schuifelden, merkte ik met een schok, dat we richting het vak liepen, waar drie van onze vroeg gestorven kindjes liggen. We kwamen steeds dichterbij en uiteindelijk stopten we één rij voor de rij waar onze kindjes liggen. Het ontroerde me op een speciale manier, die ik niet goed verwoorden kan.

Wat kan er zomaar veel gebeuren in een paar dagen tijd. Het is net als het weer: regen en zonneschijn.