maandag 2 september 2019

September!

September voelt op de één of andere manier altijd als een soort januari: een nieuwe maand in een nieuw jaar. Zowel in september als in januari heb ik altijd de behoefte om weer fijn ´terug naar normaal´ te gaan. Back to basic dus, zoals dat tegenwoordig bekt. Dat is een logisch gevolg op een periode van meer overvloed. Overvloed vanwege de zomervakantie, of overvloed vanwege de periode van Kerst en Oud&Nieuw. Na alle zomerse ijsjes en alle winterse oliebollen, heb ik altijd weer trek in een simpele zelfgebakken boterham met kaas.

Back to basic dus. En dat om meerdere redenen. Ik wil de teugels even strak trekken als het gaat om geld uitgeven. September wordt de maand van ´doen met wat er is´. Ik wil deze week m´n normale portie maandboodschappen bestellen en ook moet ik de vleesvoorraad wat aanvullen. Verder is er elke week verse melk en AGF (aardappels, groenten en fruit) nodig. Dat is het dan wel zo´n beetje.

Vanmorgen heb ik daarom eerst een maaltijdplanning gemaakt, waarin ik zoveel mogelijk verwerk wat er in huis is. Voor vandaag leverde dat een lekker Hollands prakkie op: gekookte aardappels, bloemkool (die ik vrijdag van mijn neef kreeg) met witte saus, 4 gemarineerde filetlapjes (die nog in de vriezer lagen), 1 gehaktbal (die van gisteren over was) en 1 bbq tapasspies (die over was van de bbq van zaterdag), een schaal rabarbermoes. Als toetje chocolade kookpudding (waarvan ik nog een kleine voorraad in de kast heb staan). Makkie.

Er was nog voldoende brood en ik hoefde vandaag dus niet te bakken. Morgen weer aan de bak en dan meteen ook maar een doos koekjes voor de hele week.

Moeilijker is het niet. Het vergt alleen een kleine planning.

Als je krap zit is het logisch, dat je elk dubbeltje drie keer omdraait voordat je het uitgeeft. Jammer alleen, dat zuinig doen met eten en drinken eigenlijk maar weinig zoden aan de dijk zet. Want hoewel ik geen cent uitgaf aan gewone boodschappen, vloog er dik 1100 euro van de bankrekening...Een stukje hypotheek, een stuk (gemeentelijke) belastingen (ik had een bericht in Mijn Overheid gemist!), een rekening van de orthodontist, een rekening van een internist, een paar pasfoto´s voor Henk z´n nieuwe ID-kaart, een nieuwe ID-kaart, parkeren bij het ziekenhuis....

Maar ja. Toch maar zuinig doen voor wat betreft de kleine(re) uitgaven. Dat zijn tenslotte wel de uitgaven die je in de hand kunt houden. De rest, daar heb je helaas niet veel invloed op.

Vanmorgen was ik met Koos bij de chirurg voor controle. Het zag er allemaal goed uit. Helaas mag hij nog vier weken niet werken. Dat was wel de verwachting, maar het is toch flink balen voor hem.

Neehee, géén foto, mam. Okeeeee.
Henk en Jan waren vandaag nog thuis. Die hoeven pas woensdag naar school. Jan ging samen met z´n vriendinnetje ein-de-lijk dan maar eens de benodigde schoolspullen kopen en zijn boeken kaften. Van dat kaften had ik gerust een lachfilm kunnen maken. Het plakband plakte overal aan vast, behalve aan waar het moest. Dan was het papier weer te kort, dan de vouwen weer te krap. Wat een giller. Overigens kaften de jongens hun boeken gewoon met het bruine pakpapier uit de webshop. Dat is lekker voordelig :-).


We hebben er maar eens hard om gelachen. Maar ik moest ook wel terugdenken aan mijn moedertje, die altijd trouw ál die schoolboeken voor de kinderen kaftte. Dat deed ze altijd zó netjes. En ze vond het echt leuk om te doen.
Ook kregen de kinderen die naar de Middelbare School gingen altijd een mooie schooltas van opa en oma. Dat was al zo toen Wim 18 jaar geleden naar de Middelbare School ging. En dat ging door tot Jan toe. Het jaar daarna waren ze allebei overleden. Zo blijven er altijd momenten, dat je weer speciaal aan ze terugdenkt. Ook al omdat er vorige week een oom van Willem overleed, waar we vanavond gingen condoleren. Vanavond waren we daardoor voor het eerst in 18 jaar niet aanwezig bij de opening van het schooljaar.

Morgen kan de e-bike van Henk opgehaald worden. Precies op tijd, zodat hij woensdag bij leven en welzijn naar school kan gaan fietsen. Ik ben benieuwd hoe hij het gaat vinden op z´n nieuwe school!