dinsdag 6 juli 2021

Clichés

Over het leven van een huisvrouw bestaan veel clichés. De meeste zijn waarheden als een koe.

Dat gezegd hebbende, haal ik even twee clichés op die (ook) vandaag weer voluit bewaarheid werden. De eerste: je wasmand is nooit (lang) leeg!

Gisteren had ik een dag niet gewassen. En op zondag was ik nooit. Er lag vanmorgen dus was van drie dagen. Nu ben ik best wat gewend. Maar wat ik vanmorgen toch weer uit uit alle hoeken en gaten vandaan haalde ... 

Na mijn rondje met Ciara ben ik eerst alle was gaan verzamelen en sorteren, voordat we koffie zouden drinken.  Eén wasmand staat in de badkamer op de eerste verdieping. Die mand puilde echter uit en kon ik niet in één keer naar beneden sjouwen, waar de wasmachine staat. Ik liep dus twee keer en nam meteen alle handdoeken en washandjes mee, die over de radiator hingen. Op de overhoop lag trouwens nog een hopper afgehaald beddengoed. Ook die ging mee.

De volgende halte was de slaapkamer van de jongens. Ook daar staat een wasmand en ook die puilde uit. Dat waren dus opnieuw twee loopjes naar beneden. Ik speurde meteen naar rondslingerend wasgoed, wat mee kon en beoordeelde wat kledingstukken, of die gewassen moesten worden, of nog wel een keer gedragen konden worden.

De derde halte was de badkamer van Willem en mij. Daar staat de derde wasmand. Gelukkig zat daar geen kop op en die kon dus in één keer naar de wasmachine gesjouwd worden.

Tenslotte staat er nog een mand naast de wasmachine, waarin meestal alleen vuil linnengoed uit de keuken en vieze tafellakens liggen.

Yeah! Het grote sorteren kon beginnen. Er verrezen heel wat hopen en snel zette ik de eerste trommel aan. Eerst maar witte was, want Henk wil morgen graag zijn witte Fila-shirt aan. U vraagt, wij draaien.


Het tweede cliché: Het leven van een huisvrouw bestaat voor 80 procent uit opruimen. O ja! Wat is er elke dag veel op te ruimen! Ik moet zeggen, dat ik het een fijn werkje vind, om alles op z´n eigen plekje te brengen. 

De inhaalklusjes, waar ik me mee bezig houd, zijn trouwens voor het grootste gedeeld ook opruimklusjes. Te danken aan mijn laksheid, om niet altijd alles meteen op zijn plaats te leggen, maar ´even´ te parkeren. 

Vandaag besloot ik de grote wasteil op onze slaapkamer eens aan te pakken. Die teil is daar een half jaartje geleden ooit geparkeerd met wat spulletjes, die ik ´later´ wel op zou ruimen. In plaats van die op te ruimen, belandden er nog méér spullen op. En nog méér. Intussen was het een beschamende puinhoop. Echt zo dom, he, om dat zo op te laten lopen en zo lang te laten duren. Maar vooruit. Deze puinhoop was nu dus een inhaalslag geworden.


Ik legde de inhoud op ons bed en begon te sorteren. Wasgoed in de kast, een boodschappennetje in mijn tas, kussentjes naar zolder ... O kijk eens! Onderin lag nog een lading enkele sokken! Gelukkig heb ik die bak met enkele sokken nog niet weggedaan. Nu kan ik wellicht nog best een aardig aantal paren vormen :-). Maar dat komt later, hoor. Ik sorteerde nog wat verstelwerk uit de teil,

om dat vanavond eens ter hand te nemen. En dat was het. De teil is een heel eind leger! Ik hoop hem deze week hélemaal leeg te krijgen en hem dan weer in gebruik te nemen, waarvoor hij bedoeld is: als wasteil.


Vanavond heb ik braaf verstelwerk zitten doen. Behalve de dekbedhoes. Daar moest ik het naaimachien voor van zolder halen en daar had ik geen zin meer in. Het was genoeg voor vandaag. Ter ontspanning liet ik m´n spinnewiel nog even lekker snorren :-).