woensdag 28 juli 2021

Zomervakantie 2021, een thuisdag en cassave

Voor vandaag hadden we een thuisdag gepland. We hadden wat karweitjes, die afgevinkt moesten worden. En verder is er natuurlijk ook niets mis met een fijn thuisdagje :-).

Al eerste wilden we een slinger aan de huishouding geven. Als het hele gezin tegelijk vakantie heeft, steekt het allemaal niet zo nauw. Maar nu het halve gezin gewoon doorwerkt, moet er toch steeds schoon (werk)goed in de kast liggen, zijn voedzame maaltijden belangrijk en meer van dat soort dingen.

We werkten met z´n drieën: Maria, Willem en ik: opruimen, poetsen, planten water geven, stofzuigen, de was doen, alles kwam langs. Het knapte per 5 minuten op :-).

We waren met de lunch klaar. Niet dat we nu uuuuuren hadden gewerkt, hoor. We begonnen namelijk pas ná de koffie van 10 uur :-). Ik was daarvòòr met Ciara naar Molenaarsgraaf gelopen. Een extra lang rondje, vanwege de vakantie. 

Op woensdag halen wij altijd de meel/bloem/bakmixen-bestelling op bij de molen in Rotterdam. Er was al een appje gekomen, dat de bestelling klaarstond. Willem wilde vandaag wel rijden, zodat Maria en ik de web-orders klaar konden maken. Tijdens onze vakantie verzenden we ongeveer twee keer per week, zodat we niet elke dag gebonden zijn. Nu we toch een thuisdagje hadden, wilden we vandaag de orders meteen verzenden.

Tijdens de lunch had Willem een ander voorstel: Als we nu eens met z´n allen naar de molen zouden rijden en daarna even naar de markt op Rotterdam-Zuid zouden gaan? Dan waren we er vandaag toch even tussenuit. ¨Z´n allen¨ als in: Maria, Jan-Hendrik, Henk, Willem en ik. Ja! Dat vonden we een goed plan.

Maria en ik dachten nog een uur nodig te hebben, zodat we rond kwart over 2 zouden kunnen vertrekken. 

Maar dat was te optimistisch ingeschat. We hebben erg hard moeten werken, om om 15.00 uur alles klaar te hebben staan. Hierdoor wijzigden we de plannen. Maria en Jan-Hendrik zouden met de caddy de bestellingen op de post brengen en daarna nog even naar een Kringloopwinkel gaan. En Henk, Willem en ik zouden naar de molen rijden en nog even over de markt lopen. Iedereen blij :-).

We reden in de stromende regen naar de molen. Maar eer dat we op de markt waren, was de lucht opgeklaard en scheen zelfs de zon. Heerlijk om even zomaar rond te boemelen!

Willem en Henk liepen te watertanden bij de viskramen. Vooruit! Henk kreeg een kleine portie kibbeling en Willem pikte wel een stukje van hem. 


Toen we bijna rond waren, kwamen we langs een kraam, waarop rare bruine dingen lagen. Willem wilde weten, wat dat was. ¨Cassave¨, vertelde de mevrouw achter de kraam. Dat kenden we niet. De mevrouw deed voor, hoe je zo´n wortel schilt en vertelde, hoe je het moest klaarmaken. Zo ongeveer als aardappels, bleek. Ok. Nou, dat wilden we weleens proberen. Voor het geld hoefden we het niet te laten. Het kostte 1 euro de kilo.

Thuisgekomen ging ik meteen met die cassave aan de slag. Eerst schillen, dan koken en tenslotte gingen de stukjes cassave met olie en kruiden op de bakplaat in de oven. Ik kookte spitskool, warmde ook een potje rode kool op, omdat ik bang was tekort te komen. Een restje kipfilet, twee hamburgers en een pannetje gebakken aardappelen en de familie kon weer rijkelijk gevoed worden. 

De cassave was trouwens lekker. Een beetje zoetig, maar ook proefden we iets nootmuskaatachtigs. Alleen vonden we het wel een beetje melig. We waren niet dol op de structuur. Ik heb nog een paar van die dingen over. Die maak ik op als ik groenten rooster. Daar passen die stukjes cassave prima bij.

Maria en Jan-Hendrik hebben trouwens historie geschreven met m´n caddy. Die ging over de twee ton heen! Ze hebben het moment vastgelegd :-).


Eigenlijk wilde ik vandaag ook de rubriek voor Terdege maken. Maar daar had ik vanavond geen puf meer voor. Daar ben ik altijd best ingespannen mee bezig. Dus dat heb ik maar naar morgenochtend bij gezondheid verplaatst. We hebben toch verder nog geen vast plan.