dinsdag 19 mei 2020

Leuk druk!

Het ene ´druk´ is het andere niet. Soms is ´druk´ drukkend. Dat is niet fijn. Maar soms is ´druk´ leuk! Vind ik dan toch. Ik hou wel van wat drukte en reuring. Vandaag was het een leuk drukke dag.

Ik stond wat later op, dan mijn gewoonte is. Alles om mijn been (en eigenlijk m´n hele lijf) wat extra rust te geven. Het is alleen een beetje vervelend, dat ik wèl op mijn gewone tijd wakker word. Als ik er dan niet uit ga, maar weer ga slapen, ga ik natuurlijk prompt liggen dromen. Wat had ik toch weer een rare droom, vanmorgen!

Ik woonde in een huis in Roemenië. Een mooi huis met een mooie moestuin. Die moestuin had ik juist aangelegd. Het was ´s morgens vroeg en nieuwsgierig wilde ik naar buiten lopen om te kijken, hoe m´n moestuin er bij lag. Juist op dat moment kwam er een grote sleuvengraver op enorme luchtbanden het erf opgedraaid. En zonder pardon begon hij grote sleuven te graven in m´n prachtige, prille moestuin. Vreselijk! 

Wat werd ik raar wakker! Ik ging direct naar m´n moestuintje kijken. Niet om te kijken, of er inmiddels een sleuvengraver was geweest ;-). Maar ik was zó nieuwsgierig naar de babyplantjes. En oh, wat stonden ze er verrassend fris bij. Willem lacht me uit, maar ik heb vandaag toch heus die plantjes zien groeien!

Ik ben nog even in mijn kleine voorraadje zaden gedoken, om te kijken waar ik nog wat mee kan, zo in de tweede helft van mei. Ik kwam nog best wel aardig wat tegen. Ook het netje met sjalotjes kwam voor de dag. En het zakje met iets wat zou moeten uitgroeien tot een aardbeienplantje, maar waar ik zo mijn twijfels bij heb. Maakt niet uit. Zoals gezegd is die tuin er puur voor de fun en is het dit jaar voor spek en bonen. Nu zullen er trouwens niet direct speklapjes groeien. Maar bonen misschien toch wel :-).


Nadat het huis op orde en iedereen thuis of elders aan het werk getogen was, ging ik samen met Maria naar de papiergroothandel. Daar lagen al sinds vorige week bakjes op me te wachten, waar we o.a. abrikozen en dadels in verpakken. Ik hoopte ook nog wat maten dozen te scoren. Maar dat viel een beetje tegen. Heel veel maten zijn nog steeds niet te krijgen en blijven nog wel even in back-order staan.

We besloten meteen even naar de Makro te gaan. Dat is daar aan de andere kant van de weg. Ik had wat spulletjes nodig voor het gerechtje wat ik morgen voor de kookrubriek van Terdege klaar wil maken. En ik wilde ook meteen mijn voorraadje brandewijn aanvullen, waarmee ik altijd advocaat maak.

Om 11 uur waren we weer thuis. Tijd voor een verlaat bakkie koffie. Lekker buiten natuurlijk!

Na de koffie ging Maria boven aan het werk in de inpakruimte. Zelf kroop ik achter de laptop. Mailtjes beantwoorden, producten in de webshop zetten, bestellingen bij leveranciers doen. Er komt altijd best veel computerwerk bij kijken. Niet zo raar natuurlijk, als je een webshop hebt. Dat gaat nu eenmaal allemaal online.

Na de lunch maakte ik de bestellingen klaar. Daarna hadden we een strakke planning. We hadden vandaag geen heel grote lading bestellingen, dus konden Maria en ik de pakjes wel een keer in Sliedrecht gaan brengen. We hadden het al helemaal bedacht: eerst de pakjes wegbrengen en daarna meteen door naar de Aldi in Sliedrecht voor de maandboodschappen. We zouden dan wel wat aan de late kant eten, maar dat was niet erg.

Zo gezegd, zo gedaan. Om 10 voor 5 stonden we bij het postnl punt in Sliedrecht. Ze sluiten daar om 17.00 uur. Netjes op tijd dus! Daarna naar de Aldi. Gewapend met een enorme boodschappenlijst en heel veel tassen. En, o ja, we hadden ook nog de tijd gevonden om snel alle lege fust te verzamelen. Kon dat ook meteen ingeleverd worden.

We shopten twee grote karren vol. Daarna langs de kassa. Alles in grote tassen in de auto en weer naar huis. Het liep gesmeerd.

Thuis stopte Maria meteen de diepvriesspullen in de vriezer en de koelvers-spullen in de koelkast. De rest mocht wachten tot later vanavond. Eerst eten!

In een sneltreinvaart had ik gekookt: gebakken aardappels, gemende (diepvries) groenten, kipdijfilets en appelmoes. Wat smaakte dat heerlijk in ons ´Ouddorp aan de Graaf´.

Maria moest vanavond naar pianoles. Voor het eerst weer ´in het echt´ in plaats van via Skype. Ze had er zin in! Maar ze moest wel even naar Alblasserdam gebracht worden, want haar fiets stond nog bij haar vriend. Geen probleem. We pasten weer van alles in elkaar tot een efficiënt schema. Ik zette eerst Maria af bij haar les. Daarna reed ik naar Hendrik Ido Ambacht om mijn bestelling voor de webshop op te halen bij de notenboer. En toen ik terug was in Alblasserdam hoefde ik nog maar 2 minuten te wachten, of Maria kwam weer naar buiten gewandeld. Timing! We haalden meteen haar fiets op. Zo. Het kan maar gebeurd zijn.

Thuis wachtten er nog een paar klusjes. Maar eerst koffie! Hans zat er al op te vlassen met lekkere koeken. Ha, ha.

Na de koffie was er nog buitenwerk. Het gezaaide en pas geplante spul moest nog besproeid worden. En daarna heb ik samen met mijn vriendin ook de moestuin meteen maar zo´n beetje verdubbeld. De buurvrouw had me namelijk wat planten kado gedaan. Hoe fijn is dat! Tomaat, peterselie, sla, courgette... Zo leuk! En ik heb ook meteen de sjalotjes gepoot.

Terwijl we buiten bezig waren  tot de avondschemering viel, waren Maaike en Maria in de krochten van de kelder afgedaald om daar eens goed op te ruimen en alle boodschappen netjes in het schap te zetten. Wat een genot om de voorraad weer helemaal op peil te hebben!


De dag was dus vol. De dag was druk. De dag was leuk. Maar nu is het hoogtijd om te gaan slapen. Ik ben benieuwd of ik nog rare dromen krijg ;-).

#Bespaartip 3 Van verschillende kanten kreeg ik vandaag de tip om het koffiedroes van de filterkoffie te bewaren. Inderdaad! Koffiedroes, of koffiedrab, of koffieprut, of hoe je het ook noemt, kun je nog op verschillende manieren gebruiken.
*Je kunt het in de tuin gebruiken. Het houdt slakken op afstand en verbetert de grond vanwege het hoge gehalte aan stikstof, kalium en fosfor.
*Je kunt het door een potje groene zeep roeren en zo een fijne handscrub maken. Je kunt er trouwens ook andere lichaamsdelen mee scrubben. Ik geloof, dat Annemiek (van Annemieks Mijmeringen) dat weleens doet :-).
*Er zijn mensen, die het regelmatig door de gootsteen spoelen. Het zou de afvoer reinigen/schuren. Maar dat wordt door vakmensen tegengesproken. Ik zou dat dus maar niet doen. Daar kun je beter (bak)soda voor gebruiken.
*Als laatste toepassing wil ik noemen: je kunt er paddenstoelen op kweken! Google maar eens.