vrijdag 15 mei 2020

Prikfeest

Na een erg koude nacht, met zomaar een paar graden vorst (!), was het hier vanmorgen een stralend en zonnig begin van de dag. Er was feest aan de Hofwegen. Een buurjongen van een paar huizen verderop trouwde vandaag met een buurmeisje van schuin tegenover ons. Ter verhoging van de feestvreugde staken we met verschillende buurtjes de vlag uit.


Bij mij hing de vlag intussen wat minder fier te wapperen. Ik zat de klok naar 8.00 uur te kijken, om de huisarts te gaan bellen in verband met die pijnlijke aderontsteking in mijn been.

Om 8.00 uur belde ik en de assistente vroeg me van alles en nog wat. Daarna besloot ze, dat ze het met de dokter zou bespreken en dat ik dan door de dokter teruggebeld zou worden voor een telefonisch consult. De dokter belde al snel. Ook hij had veel vragen. Tenslotte besloot hij, dat hij toch liever dat been eerst zelf wilde bekijken, voordat hij bloedverdunners zou voorschrijven. Ik kon om 9.20 terecht. Lekker snel gelukkig.

Bij de dokter is alles natuurlijk extra omgeven door allerlei corona-regels. De eerste was, dat ik moest aanbellen om binnen gelaten te worden. Na even wachten schoof de deur open en op gepaste afstand stond de assistente in vol ornaat (met mondkapje), om te vernemen, wat ik kwam doen. Toen ik zei, dat ik een afspraak had, stapte ze een stukje achteruit om me binnen te laten. Intussen had ze een sprayflacon met desinfecterend spul gepakt en daarmee sprayde ze mijn handen. Nadat ik die ´gewassen´ had en haar ervan verzekerd had, dat ik geen verkoudheidsklachten had,  mocht ik plaatsnemen in de geheel lege wachtkamer.

Ook bij de dokter in de spreekkamer ging het er omzichtig aan toe. Na wat kennismakingsvragen (we zagen elkaar voor het eerst) en wat vragen over mijn klachten moest het been dan toch aan een inspectie onderworpen worden. Conclusie: minstens 15 centimeter ontstoken ader en al aardig in de richting van mijn lies. Dokter besloot dat ik per direct met het prikfeest mocht beginnen. Vijfenveertig dagen lang Fragmin spuiten. Huil :-(.


¨Nou, een royaal feestje,¨ merkte mijn vriendin droogjes op :-).

Ik heb een beetje gelummeld vandaag. Ben rond twaalven maar gewoon eens een poosje in bed gekropen en schrok na een uur wakker. Poeh, wat had ik liggen dromen! We waren in ons vorig huis, in de Karper, en Willem was aan het klussen. Er was een groot vierkant gat gezaagd in de muur. Toen ik het ging bekijken, zag ik, dat Willem allemaal aantekeningen met pen op de muur had gemaakt. Daar ging ik helemaal een drama van maken, want die muur was vorig jaar nog gewit en nu moest het wéér. Waarop Willem een roller in een emmer doopte en meteen over al die aantekeningen rolde en me verweet, dat ik een drama maakte om niets.

Hoe krijg je het bij elkaar gedroomd, hè.

Vanmiddag was ik juist bezig om weer mijn gewone ´zelf´ te worden, toen er alwéér iets raars was. Ik werd gebeld door Hart van Nederland. Nu Nederland rechtstreeks op een dikke crisis afstevent (of er eigenlijk al in zit), waren ze benieuwd naar mensen, die eigenlijk altíjd al zuinigaan leven. We hadden spontaan een heel praatje en ik dacht, dat ze dat misschien in een nieuwsitem wilden verwerken, ofzo. Maar ze bleken me in de uitzending te willen hebben en vroegen of ze om 17.00 uur een kwartier mochten komen filmen. Maar nee. Ik ben té blij, dat het hier nèt weer een beetje gewoon is, na twee maanden extreme drukte.

Toch zette het verzoek me wel aan het denken. Er zullen veel mensen zijn, die nu in de financiële problemen komen, of zelfs al zitten. Deze mensen moeten de broekriem stevig aanhalen en dat kan best moeilijk zijn.

Ik heb hier op deze blog nooit een opsomming willen geven van allerlei tips en trucs. Maar al lezend kom je die natuurlijk zeker wel tegen. Ik heb bedacht om voorlopig toch eens elk logje af te sluiten met een gemakkelijk toepasbare consumindertip. Wie weet kan ik zo toch mensen helpen, die op zoek zijn naar bespaarmogelijkheden. De tips zullen heel divers zijn. Ze zullen je níet uit de crisis trekken. Maar wellicht kan het een heel klein beetje helpend zijn. Al was het maar om anders te leren denken.

Al met al was het maar een rare dag. Maria en ik hebben op het laatst nog even flink gas gegeven, om toch nog op tijd de pakjes van vandaag af te krijgen. Terwijl Willem ze wegbracht naar de post, reden we even naar de supermarkt. We wilden twee maaltijdsalades maken en hadden hiervoor niet alles in huis. Bovendien was het kattengrit op.

Thuisgekomen flansten we allebei een bak salade in elkaar. Maria één met pasta, gerookte kip, honing-mosterddressing, blokjes gedroogd fruit/rozijnen, rucola, ijsbergsla, appel, komkommer. Ik maakte een vegetarische salade met blokjes biet, rucola, geitenkaas, appel, ijsbergsla, ringetjes bosui, olijfolie en peper uit de molen. Super simpel en oerlekker.

Kom ik direct aan tip 1 toe. Het is een ´receptje´ wat ik pas van mijn vriendin doorkreeg. Een heerlijke dressing, die drie keer niets kost en lekker is over je salade, maar bijvoorbeeld ook over je stamppotje rauwe andijvie. Komtiedan.

#bespaartip 1
Maak je (sla)dressing zelf van eenvoudige ingrediënten uit je keukenkastje:
Neem gelijke delen azijn, milde mosterd, honing. Roer ze door elkaar. Klaar. Voor de luxere variant roer je er nog wat (gedroogde) kruiden door.