maandag 11 mei 2020

Verwend! En: verwend???

Wat ben ik heerlijk verwend met Moederdag! De kinderen hadden al verschillende keren om mijn lijstje gevraagd. Nu heb ik standaard zo´n digitaal verlanglijstje bij Lijstje.nl en dat weten ze ook wel. Maar daar stond volgens hen ´niets leuks´ meer op. Ik beloofde het lijstje aan te vullen, maar vergat het vervolgens steeds. Dus verzonnen de kinderen gewoon zelf wel iets. Ze kennen me tenslotte goed genoeg om te weten, waar ze me blij mee maken.

Ik kreeg fijne spulletjes voor in bad. Bijna elke dag ga ik in bad. Dat is mijn verwenmomentje. Even de deur achter me dicht, lekker even onbereikbaar en vaak: lekker warm worden (ik ben een verschrikkelijke koukleum). Dus een badolietje of schuim is echt aan mij besteed. Ook de emaille emmer met ´bath towels´ erop geschreven zal een fijn plaatsje in de badkamer krijgen.

Verder kreeg ik ook spulletjes voor m´n moestuin-in-wording: groentezaden, een knielmatje, schepje, harkje...fijn!

Er komen trouwens ook nog glazen aan. Per post. Wat ik aan glazen heb staan is niet veel én niet veel soeps meer. Dat is ook wel verklaarbaar: de kringloopwinkels zijn al twee maanden dicht. Ha, ha. Normaal gesproken vul ik daar regelmatig de tekorten aan. Het fijne is, dat een gebroken glas dan ook totaal niet erg is. Zo´n glas kost meestal maar 25 cent en ik heb meteen weer een goede reden om eens te kringlopen.

Wat echter de mooiste kado´s waren: de lieve kaartjes, die erbij zaten. En waarop de kinderen schreven hoe blij ze zijn met hun lief-gekke moeder :-).

Afijn. Ik ben dus verwend! En het leek me leuk om daarover te schrijven.

Toen kwam er een reactie in het gastenboek van de webshop, waarin iemand mij ´een verwend vrouwtje´ noemde. En dat ´verwend´ klonk toch even heel anders. Zodoende dacht ik tijdens het werk er over na, hoe één woord meerdere betekenissen kan hebben.

Ik heb het zelfs nog even opgezocht in de gratis Van Dale op internet:

Betekenis 'VERWEND'

Je hebt gezocht op het woord: VERWEND.
ver·wend (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)1door verwennerij bedorvenver·wen·nen (verwende, heeft verwend)1bederven door toegevendheideen kind verwennen2bijzonder goed verzorgen3seksueel bevredigen
De man of vrouw, die mij een verwend vrouwtje noemde, vond mij kennelijk: door verwennerij bedorven. Hij/zij sneerde erachteraan, dat ik maar ¨alles koop wat los en vast zit¨.

Tja. Mag hij of zij vinden.
Ik denk zelf dat ik zéker een verwend mens ben. Maar dan in de betekenis van: een gezegend mens. Hij of zij heeft daarmee dus gelijk. Zelfs met dat ´vrouwTJE´ zit hij/zij goed. Ik ben inderdaad met mijn 1,62 meter een vrouwTJE. Al zal hij/zij dat TJE vooral minachtend hebben bedoeld.
Dat ik maar alles koop wat los en vast zit is om te gieren van de lach. Als dat zo was had ik niet nog altijd mijn ´mobiele zonwering´, maar deugdelijke raambekleding.


Als dat zo was, had ik een mooie luchter hangen, in plaats van een peertje.


Als dat zo was, liep ik niet nog op winterschoenen, maar had ik mezelf allang een paar zomerschoenen gekocht.

Enzovoorts enzovoorts.

Er wordt hier nog altijd gespaard voor iets wat we graag willen en nagedacht over wat er nodig is. En dat is ook prima. Iets waar je eerst voor moet sparen of op moet wachten is véél leuker, dan wanneer je zonder nadenken zomaar van alles kunt kopen.

Om te genieten heb je niet veel nodig. Ik geniet ervan als mijn bijen zoemen. Als een stekje uitgroeit tot volwassen plant. Als de zon mooi op- of ondergaat. Of als er mooie wolken zijn.

Deze foto maakte maria´s vriend vandaag
Ik geniet van Ciara, de hond, die zo veel leert. Van Muck, de poes, die steeds meer durft. Van lange, trouwe vriendschap. Van mijn warme bed. Van koffie met schuimende, volle melk. Van een tafel vol kinderen. Van tevreden klanten. Van zelfgebakken koekjes. Van een mooi boek. Van de bos bloemen op tafel, die Maaike kreeg.


Van een potje Wordfeud. Van mijn lieve, trouwe man. Van oude, afgetrapte crocs, die zo lekker lopen. Van de smeerwortel in de berm. Van honderdduizend dingen, die nu net niets met een bankrekening of met kopen te maken hebben!

Ja, ik ben verwend. Ja, ik word verwend. Maar als je me (ook) een verwend vrouwtje vindt (in de betekenis van ´verwend nest´), heb ik een tip: stop met het lezen van deze blog. Zulke verwende mensen zijn namelijk verre van aangenaam en zijn jouw tijd helemaal niet waard.