dinsdag 15 juni 2021

Beestjes

Vanmorgen was ik al vroeg in de tuin onkruid aan het wieden. De bloemenpunt was aan de beurt. Dat is een priegelwerk, want daar staan allemaal nog kleine zaailingen in. Als je even niet oplet, trek je een zaailing uit, in plaats van onkruid. 

Het was nog stil, want nog maar even over vijven. Ineens hoorde ik een zacht: ¨Kwork¨. Hé, dat had ik gisteren ook al gehoord. Een ´Kwork´ met een echo. Zou er dan echt een kikker in de put zitten? Ik liep naar de kolk om door het rooster te gluren. En jawel hoor. Daar zat inderdaad een kikker in. Ach, die kon er natuurlijk niet uit! En hoe lang zou het beestje daar al zitten? Tja, ik kon er weinig aan doen. Ik kon het deksel van de put niet oplichten. Nou ja, dan maar verder met wieden.

Aan het ontbijt vertelde ik aan Henk van de kikker in de put. ¨Zou hij nog leven, als ik uit school kom,¨ vroeg hij hoopvol. ¨Dan ga ik hem redden¨. 

Tijdens de koffie om 10.00 uur vertelde ik Hans van de kikker. (Hans zit helaas weer thuis vanwege zijn rug). ¨O,¨ zei hij, ¨maar dat deksel kun je gewoon aan één kant optillen, hoor.¨ OK. Weer wat geleerd. Op zijn aanwijzing maakte ik het deksel open en wilde de kikker pakken. Maar die dook naar beneden. Nou ja, dan moest Henk het vanmiddag maar proberen.

Maar zolang hoefde het beestje niet te wachten. Hans redde hem met een schop. Met grote kikkersprongen dook de kikker de moestuin in. Maar daar was Muck als dekippen een kat bij! Die zag een heerlijk hapje langs springen. Maar: ¨Ho, ho, Muck, dáár hebben we die kikker niet voor uit de put gehaald!¨ Ik dook achter de springende kikker aan en had hem al snel te pakken. ¨Kom maar, dan mag je in de Graaf gaan zwemmen.¨ Met een grote boog belandde de kikker in het water. Even zat hij heel stil onder een lelieblad. Maar langzaam kwam er beweging in en kwamen z´n bolle kikkerogen boven water. Dag hoor, kikker! Hopelijk leeft hij nog lang en gelukkig.


Het werk ging vandaag gesmeerd. Eerst trok ik de benedenverdieping glad. Ik haalde ons bed af, want met dat warme weer verschoon ik vaker de bedden. Ik slierde de stofzuiger er doorheen, gaf de planten water, maakte het aanrecht spic en span. Om een uur of elf was ik klaar. Wat zou ik vandaag eens als inhaalslagje beetpakken?

Ik koos voor een grote mand in de kast op onze slaapkamer. Die kast is eigenlijk een diepe nis op de plaats waar ooit een bedstee zat. Van die nis hebben we een soort walk in closet gemaakt. Maar in de loop der tijd is er rommel gekomen. Typisch zo´n gevalletje van achterstallig werk. Er stond een grote mand op de grond, waar steeds van alles in gedaan werd, maar waar nooit iets uit opgeruimd werd. Een mooi inhaalslagje dus.


Ik zette de mand op ons afgehaalde bed. Eerst maar eens kijken wat er allemaal in zat. Spullen om door te geven, producten die ik in de webshop moet zetten, een stapeltje verstelwerk, een zak oude medicijnen .... pfff ... wat een zootje ongeregeld :-(.

Maar goed. Daar is m´n zelfbedachte project nu precies voor bedoeld. Niet zeuren, aanpakken! Item na item haalde ik voor de dag en gaf het de juiste bestemming. De spulletjes om door te geven legde ik apart. Daarna nam ik de producten voor de webshop mee naar de keuken en ging daar achter m´n laptop zitten. Eén voor één zette ik ze in de webshop. Ziezo! Meteen even een insta-berichtje over de WC cleaner. Ook weer gebeurd.


Toen het verstelwerk. Dat nam ik mee naar buiten en ging heerlijk in het zonnetje een begin maken.


Tot het lunchtijd was. 

En daar trokken wèèr beestjes mijn aandacht. Niet door een ´Kwork´, maar door kleurig gefladder. M´n bieslookplanten staan in bloei en trokken volop vlinders. Prachtig! Daar moest ik toch heus even van genieten, hoor.


Vanmiddag maakte ik samen met Maria de web-orders klaar. Het was lekker druk vanwege Vaderdag en we waren de hele middag bezig. 

Om een uur of half vijf brachten we de pakketjes weg en reden daarna langs de apotheek. Ik had een doosje hooikoortstabletjes nodig en nam meteen die zak oude medicijnen mee. Ik vroeg, of ik die mocht inleveren. Ja hoor, dat mocht. Is die mand vandaag toch heus leeggekomen. Wat fijn!

Toen we thuiskwamen, bleek Dirk te zijn gearriveerd. Of hij mee kon eten. Ja, natuurlijk! Gezellig hoor. We aten heerlijk buiten. 

Na het eten doken vier mannen de Graaf in. Zij liever dan ik. Ik hield me bezig met het opruimen van de keuken en maakte daarna m´n verstelwerk af,


bakte brood,


en begoot de tuin. Er was een bescheiden oogst :-).


En vooruit. Ook vanavond was er nog weer iets met beestjes. Muck zat bij de achterdeur en kwam een muis brengen. O, o. Heel aardig van je, Muck, maar ik hoef echt geen half dode muis in huis. Muck begreep het en droop af. Ze schoot de wei in en heeft daar nog een tijd met die muis gezeten. Het was een aardige beestenboel vandaag.

Net toen ik besloot om nog een paar bedden te wieden, kwamen Leendert en Thea nog even langs. En zo zaten we zomaar onverwachts gezellig aan de tuintafel met een chipsje en een watertje. Mmm.

Maar nu is het weer mooi geweest. Het is bedtijd. Welterusten.